sâmbătă, 26 februarie 2011

Drumul spre Sibiu - Concursul Anual al Studentilor Arhitecti



Prima deplasare in cadrul asociatiei a fost un succes ! 



Am plecat la Sibiu la prezentarea de tema a concursului C.A.S.A. Am plecat 14 cu autocarul si alti 10 au venit cu masina. Au fost aprox 450 de Studenti Arhitecti din toata tara : Oradea, Bucuresti, Cluj si Timisoara. Toti studentii de anul 2 au venit sa vada prezentarea de tema, situl si sa chefuiasca la petrecerea de seara. Am cunoscut oameni, am invatat ce inseamna organizare si ne-am distrat la maxim ! 

Programul in detaliu urmat de poze : 

Am plecat la ora 06.30 de la Ateneul Roman impreuna cu studentii de la Ion Mincu, 3 autocare mari aproape pline. Drumul a fost linistit, cu cateva opriri si un pic de somn. 

Am  ajuns la 12 in Sibiu, ne-am oprit la Ibis Hotel, rezervat in totalitate pentru acest eveniment. Pana s-au luat bagajele, s-a cazat toata lumea si ne-am linistit s-a facut ora 1. 

Am stat putin si a urmat conferinta de la 14.30 pana seara. 

A inceput prezentarea : Sergiu Sabau - A4 Timisoara a deschis onorurile si ne-a pus programul. A urmat un bun venit din partea Arh. Ioana Urdea, Arhitect Sef al Sibiului si apoi a Presedintelui OAR Sibiu Valcea Arh. Gabi Rosca. A urmat prezentarea castigatorilor de anul trecut ( Damian Alexandru - Timisoara: premiul 3 , Pascalau Mihai - Cluj : mentiune si Filip - Ion Mincu: locul 1 ) si o scurta discutie cu ei unde ne-au spus cum a fost experienta de concurs, de la drumul la sit pana la predarea proiectului. Despre experienta, decizii si atmosfera studenteasca. O scurta retrospectiva mediata de Adrian Pop – presedinte onorific ASta Cluj urmata de prezentarea atelierelor in cadrul fiecarei facultati.

Ion Mincu, Cluj, Timisoara, Spiru Haret si Oradea. D-nul Prodecan Marian Moiceanu si-a dat palaria jos in semn de respect fata de aceasta actiune si ne-a vorbit despre proiectele in desfasurare. Clujul : arh. Serban Tiganas, Benjahmin Kohl, Tibi Bucsa, Veer Klara o retrospectiva pe proiecte si un film mut. De la Timisoara ne-a vorbit arh. Bogdan Demetrescu - o abordare interesanta : filme de prezentare facute de studenti pentru proiectul de atelier. Spiru Haret : Tudor Mafteianu a vorbit despre sustinerea proiectului si asociatie iar D-nul Profesor Tudor Cotitosu a facut o prezentare pe baza pozelor de ateliere, proiecte, machete si scoli de vara care s-au petrecut la anul 2. A incheiat lista Oradea : Greta Zsak cu un discurs scurt si la obiect despre proiect. 

Diferite moduri de predare, de abordate sau de gandire care intr-un fel sau altul ne-au deschis spre conceperea unor proiecte mai bune. 

Mihai Racu - ASta Cluj a participat la discutia cu Profesorii reprezentanti ai fiecare facultati ne-a facut sa intelegem mai bine tema si scopul concursului. Conferinta s-a incheiat cu o prezentare a contextului urban Arh. Alexandru Lucian Gavozdea.


A urmat petrecerea de la ora 22.00 pana dimineata. La 23 Oldies Pub era plin si toata lumea era in picioare. Am baut cocktailul C.A.S.A. special facut pentru Concursul Anual al Studentilor Arhitecti. Super Atmosfera ! 

De dimineata ne-am trezit mai greu :) dar am mers la sit, am facut poze si am studiat problema. Usor dificil situl, asa ca vor fi rezolvari ingenioase ! 

Am mers la un restaurant cu specific romanesc. Meritam, in sfarsit o masa calda, dupa ce am facut regia cu saritura la pozele din piata mare. 

Am plecat cu autocarul pe la 16.30 spre Bucuresti. Toata lumea fericita ca am fost parte la aceasta activitate ! 



vineri, 25 februarie 2011

Urban ID- concurs de arhitectura

Ambasada Marii Britanii a lansat oficial ieri, 24 februarie, un proiect de arhitectura pentru amenajarea zonei adiacente Stadionului National ‘Lia Manoliu’.
Pornind de la succesul constructiei Parcului Olimpic de la Londra – cel mai vast proiect de regenerare urbana din Europa – ‘Urban ID’ este un concurs de idei al carui mare premiu consta intr-o vizita in capitala britanica, care include si un tur al Parcului. Castigatorul competitiei va fi selectat pe 15 martie, iar propunerea sa va fi analizata de Primaria Municipiului Bucuresti si de cea a sectorului 2 pentru implementare.

Premiul doi va fi un Program de Certificare si Training ‘Romania Green Building Professional’ oferit de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi. Premiul trei consta intr-o placa video performanta.

Ambasadorul britanic Martin Harris, gazda evenimentului de lansare, a remarcat: „Este important ca cel mai mare stadion din Romania sa aiba un caracter multifunctional si o identitate urbana pe masura!”

Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti si primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, sportivi romani de talie internationala precum Ionela Tarlea si Ivan Patzaichin, precum si oameni de afaceri si specialisti in regenerare urbana.

Organizarea evenimentului “Londra 2012” este echivalenta cu desfasurarea simultana a campionatelor mondiale la 26 de discipline olimpice si 20 paralimpice.

In cifre:
• Investitie de peste 8 miliarde de lire sterline
• Aproximativ 14700 de participanti
• 120 de lideri de stat
• 22000 de jurnalisti
• Se asteapta ca media vizitatorilor straini in Marea Britanie sa creasca cu 320000
• Audienta TV posibila de 4 miliarde de telespectatori
• Olimpiada ajuta la transformarea uneia dintre cele mai sarace zone ale Londrei, 75% din sumele cheltuite pentru dezvoltarea Parcului Olimpic fiind redirectionate catre regenerarea unui cartier in zona de est a capitalei britanice
• In timpul Jocurilor vor fi consumate 232 de tone de cartofi si 330 de tone de fructe si legume.

Despre Stadionul Olimpic: stiati ca…?
• Stadionul va avea o capacitate de 80000 de locuri pe perioada Jocurilor si de doar 25000 de locuri ulterior, cand va gazdui diverse evenimente sportive, culturale si sociale. 55000 de locuri vor disparea prin dezasamblarea structurii superioare a constructiei. Acest concept architectural este unic in lume.
• Un vultur numit “Salcia” va veghea stadionul pentru a impiedica porumbeii sa isi faca cuib in zona.
• Peste 30 de cladiri au fost demolate pentru a face loc acestei constructii.

Pentru imagini oficiale ale Parcului Olimpic in constructie
Pentru informatii despre concurs

Articol preluat de pe http://zeppelin-magazine.net/newsdetail.php?id_nws=260

Cupa de schi a Arhitectilor

Stimati colegi, 

Dorim sa va anuntam cu bucurie organizarea dupa o absenta indelungata, a CUPEI DE SCHI A ARHITECTILOR, eveniment care doreste sa reia o traditie de mult pierduta.
Evenimentul va avea loc la Predeal in zilele de 11 si 12 Martie 2011 si dupa cum se anunta prognoza meteo se pare ca vom avea o partie excelenta.
Organizator este OAR Bucuresti cu sprijinul Primariei din Predeal si al unor schiori de performanta.
Vom avea partia ingradita cu plase, preparata si nivelata, arbirti de partie si cronometraj electronic ca la un concurs adevarat de Cupa Mondiala!
Va rog sa informati despre concurs toti colegii arhitecti sau ingineri iubitori de munte si zapada si va asteptam inscrierile cat mai numeroase.

Invitatia Presedintelui Filialei Teritoriale O.A.R. Bucuresti, Dl. profesor dr. arhitect Mircea Ochinciuc.



miercuri, 23 februarie 2011

C.A.S.A.- Concursul Anual al Studentilor Arhitecti

Mergem la Sibiu!
Azi, 23 februrie 2011, se dă startul ediţiei a doua a Concursului Anual al Studenţilor Arhitecţi ( pe scurt C|A|S|A ).
Aproximativ 500 de studenţi, o trezire grea, o excursie de studiu, un hotel plin de studenţi de aceeaşi vârstă din toate părţile ţării, lansarea concursului, conferinţe, poveşti, vizitarea sitului, şi desigur... o petrecere pe cinste!
Fiţi cu ochii pe noi: www.concursan2.wordpress.com.


joi, 17 februarie 2011

Concursuri in Perioada Urmatoare !

Project of the Year Award 2011 - http://www.aiq.co.il/competitions.php
Arhitecti si studenti sunt invitati sa prezinte proiecte (construite sau nu) realizate incepand cu anul 2007.
Data-limita inscriere – 31.03.2011

Concurs fotografie de arhitectura talkitect.com - http://www.talkitect.com/2011/02/contest-win-copy-of-narrow-houses.html
Trimiteti cea mai buna fotografie de arhitectura pe care o aveti
Data-limita inscriere – 7.03.2011


d3 Natural Systems - http://www.d3space.org/competitions/
Concurs de arhitectura pe categorii multiple, axat pe comuniunea dintre arhitectura si pe arhitectura ecologica. A
Data-limita inscriere – 15.07.2011

Futuristic Water Competition 2011 - http://www.deathbyarchitecture.com/viewCompetition.html?id=1464
Concurs de design urbanistic in Londra, axat pe rezolvarea problemei inundatiilor posibilite ale Tamisei.
Data-limita inscriere – 1.03.2011

In DeSem 2011 - http://www.indesem.nl/?p=72
   http://www.indesem.nl/
Realizati, in propriul vostru oras, un proiect de arhitectura ce uneste spatiul real cu cel virtual.
Data-limita inscriere – 7.03.2011

2011 8th OISTAT Theatre Architecture Competition - http://www.deathbyarchitecture.com/viewCompetition.html?id=1247
Realizati un spatiu de teatru intr-o cladire deja existenta, pentru un anume tip de piesa de teatru.
Data-limita inscriere – 11.03.2011




Global Design Competition: Redesign the Globe Cafe in Seattle - http://www.globaldesigncompetition.com/
Creati un nou proiect pentru cafeneaua Globe din Seattle, care ar putea fi construit in orice loc cu clima similara. Se pune accentul pe aspectul acologic al arhitecturii.
Data-limita inscriere – 15.03.2011

2011 Burnham Prize Competition: "McCormick Place REDUX" - http://www.chicagoarchitecturalclub.org/#846950/BURNHAM-PRIZE-COMPETITION
Creati un nou program si o noua serie de utilizari pentru cladirea modernista McCormick Place East,  aflata pe malul lacului in parcul Burnham din Chicago
Data-limita inscriere – 15.03.2011

Instanthouse 2011: Social Club - http://www.federlegno.it/tool/home.php?s=0,1,30,767,3147,4693,4697
Realizati o serie de cladiri cu rol social, pentru public, ce vor deservi zonele rezidentiale de langa parcuri. Acestea vor fi utile in special pentru EXpo 2015, In Milano.
Data-limita inscriere – 17.03.2011

3rd International Holcim Awards Competition - http://www.holcimfoundation.org/
Concurs cu categorii multiple, axat pe arhitectura sustenabila.
Data-limita inscriere – 23.03.2011


Call for Submissions: Thresholds 40 "Socio—" - http://architecture.mit.edu/thresholds/
Concurs de eseuri si/sau proiecte care au ca tema latura sociala a arhitecturii.
Data-limita inscriere – 28.03.2011


Isolation - Craft Workshop Art Competition - http://www.craftworkshop.org/
Concurs de arhitectura si arte care propune interpretarea temei “Izolare”.
Data-limita inscriere – 28.03.2011


Return to the City: Suburban Sprawl after We Leave: April 2011 Vignette Competition - http://www.sociodesignfoundation.org/
Concurs ce propune rezolvarea problemei suburbiilor dupa ce majoritatea locuitorilor s-au mutat inapoi in orase. Pe situl concursului se gasesc concursuri similare in fiecare luna!
Data-limita inscriere – 04.01.2011

Connections: The Gowanus Lowline Design Competition - http://www.gowanuslowline.org/
Concurs de redezvoltare urbana a zonei industriale Gowanus Canal din Brooklyn.
Data-limita inscriere – 04.01.2011


DawnTown Miami 2011: Floating Stage Design Competition - http://dawntown.org/
Creati o noua structura, “Scena plutitoare”, ce complementeaza o cladire istorica binecunoscuta: stadionul marin din Miami.
Data-limita inscriere – 11.04.2011

Design and Composition Competition - http://soa.utexas.edu/caad/mia-aim/
Explorati in detaliu relatia dintre muzica si arhitectura printr-un proiect. De asemenea, puteti compune muzica si propune interventii arhitecturale pentru situri deja existente (le gasiti pe situl concursului) sau compuneti muzica bazata pe logica si principii arhitecturale.
Data-limita inscriere – 15.04.2011

Fondation CLU 2010-2011 Edition - Light it for Humanity - http://www.lumec.com/company/fondation_clu.html
Propuneti solutii inovatoare de iluminat public ecologic, economic si prietenos pentru public.
Data-limita inscriere – 2.06.2011


The Mid-Polis: The 2011 Open-Building Competition Challenge - http://www.open-building.org/conference2011/competition.html
Creati interventii urbane si arhitecturale ce analizeaza legatura dintre centrul orasului si suburbii. Contextul real este dat de un sit in Sommerville, Massachusetts, o suburbie a orasului Boston.
Data-limita inscriere – 15.07.2011

Spotlight - http://www.cognizance.org.in/2011/departments/architecture/ideaz.php
Solutii arhitecturale si urbanistice ce trateaza dezvoltarea ecologica a metropolelor Indiei. Pe site mai gasiti o serie de concursuri cu teme ecologice.
Data-limita inscriere – 2.10.2011





2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards - http://www.zerofootprintprize.com/
Solutii de renovare si reutilizare a cladirilor pentru a reduce consumul energetic si nivelul de emisii pe care il au.
Data-limita inscriere – 31.08.2011

One Prize 2011: Water as the Sixth Borough  - http://www.oneprize.org/
Propuneti solutii ecologice pentru utilizarea apelor din New York ca mediu de transport, joaca, cercetare etc.
Data-limita inscriere – 30.08.2011


Articol scris de Mihai Dragomir.

vineri, 11 februarie 2011

Hai sa ne inscriem la proiectul de anul 2 !

Data limita de inscriere pentru tema ALTERNATIVA de atelier este 17.02.2011 joi, ora 20.00 

Este vorba de proiectul alternativ pe care FACULTATEA l-a acceptat ( in loc de centru comercial ). Este un proiect super tare!!!. Daca intram in concursul asta mergem la prezentarea de tema  la Sibiu cu toti colegii, studenti arhitecti din tara.

O sa plecam o gasca mare de oameni cu trenul din Bucuresti, toti studenti in anul 2, o sa fie super distractie, toate astea pe 23.

 In cazul in care nu ne-a ajuns , putem sa ramanem pe 23 seara in Sibiu la petrecerea organizata pentru noi. In afara faptului ca participam la o tema-concurs la care se inscriu toti studentii din tara, o sa ne distram la greu.

Singura problema este ca trebuie sa facem listele pana Duminica 13.02 la ora 20.00 cu cei care doresc cazare sa vedem cum facem.

 Deja s-au inscris foarte multi de la Mincu, Timisoara si Cluj. Hai sa nu ramanem in urma si sa ne inscriem si noi ! Eu zic ca merita si ca suntem in stare sa iesim in fata cu multe proiecte tari ! :D

Cu detalii cum se va face plata si despre transport vom reveni in curand.

Numele, prenumele, grupa, nr de telefon si email la asash.info@gmail.com



Pentru orice detalii : 


Tudor Mafteianu 0727342926 


Cristina Balan 0722353252



Un film facut de unul dintre participantii de anul trecut. Sa va faceti o idee de atmosfera :


joi, 10 februarie 2011

Tema Alternativa ANUL 2

Dragi Colegi ai Anului 2, 


TEMA, REGULAMENT, RIDICARE TOPO:


Anul acesta avem oportunitatea de a intra in competitie cu celelalte facultati de arhitectura din tara prin tema alternativa la atelier. 

Dupa cum stiti urmeaza primul proiect de pe primul semestrul tema de an 2 - "Centrul Comercial". Puteti opta in locul proiectului " Centru Comercial " pentru proiectul "Locuinta Izolata", proiect organizat in cadrul concursului C.A.S.A., concurs realizat si anul trecut la nivel national

Proiectul va fii realizat in cadrul sedintelor de atelier, cu aceleasi conditii minime de corecturi si prezenta diferenta facand-o apartenenta in paralel la concurs. 

Avantajele proiectului alternativ "Locuinta Izolata" pentru noi, studentii "Spiru Haret" este ca am studiat deja proiectul si avem notiunile necesare pentru a ne concentra mai mult pe o rezolvare de exceptie. 

Conditii de selectie pentru participare : 

- Toate proiectele predate pe anul 2 
- Media primelor 3 proiecte din anul 2 sa fie de minimum 7
- In mod special se accepta participarea studentilor care nu respecta conditiile dupa o evaluare a activitatii si o recomandare din partea profesorilor de atelier. 

Descrierea Editiei de anul trecut si anul acesta

Dezavantajul participantilor la acest proiect vine in ultimele saptamani ale concursului, cand se va suprapune cu proiectul “Scoala”, al 5-lea proiect de pe anul 2 ( pentru o perioada de 2 saptamani ). Acestia vor recupera documentatia si eventualele informatii pierdute la sedintele de atelier pe cont propriu.

Aici gasiti toate informatiile necesare. 

Tema si regulamentul de concurs va vor fi trimise pe 21.02.2011 concomitent cu celelalte facultati. 

Tema alternativa pentru proiectul "Centru Comercial" sustinuta de Sef de An : D-nul Datcu si cadrul profesoral an II ca tema oficiala de atelier 

Proiect propus de Asociatia Studentilor Arhitecti "Spiru Haret".

INSCRIEREA se face la adresa asash.info@gmail.com ( Nume, Prenume, Grupa )

ATENTIE ! Data limita de inscriere este 14.02.2011 ora 23.59. Cei care nu se inscriu pana la aceasta data vor intra automat in proiectul “Centru Comercial”

S-a Infiintat Asociatia Studentilor Arhitecti "Spiru Haret" ASASH !

       S-a infiintat Asociatia Studentilor Arhitecti Spiru Haret (ASASH) ! Acesta are ca scop sustinerea activitatilor  universitare, construirea legaturilor intre noi, studentii, cat si medierea relatiilor dintre studenti si profesori. Organizarea de evenimente, concursuri, workshop-uri, conferinte  sunt unele din activitatile de baza pe care le vom sustine in vederea formarii noastre, ca si studenti arhitecti.
       Asociatia va fi prezentata  in cadrul fiecarei prezentari de tema din semestrul 2. Vom include partea administrativa, proiecte, evenimente active si planuri. 

Anul I – 14.02.2011 Ora 13.30 – 13.45
Anul II – 17.02.2011 Ora 10.30 – 10.45
Anul III – 16.02.2011 Ora 12.00 – 12.15
Anul IV – 17.02.2011 Ora 16.30 – 16.45
Anul V – 16.02.2011 Ora 16.30 – 16.45 

   Tinand cont ca studentii anului VI s-au departat de activitatea studenteasca, nu vom tine o prezentare dar ii invitam in cadrul oricarei prezentari din cele 5.

Va asteptam ! :)

Pentru mai multe detalii sau inscrieri : asash.info@gmail.com



miercuri, 9 februarie 2011

Atelierele deschise de arhitectură Adelfo Scaranello



Bucureştiul s-a dorit dintotdeauna un oraş modern. Răsturnările istorice au marcat spaţiul urban, mai mult ca oriunde, aşa încât oraşul este în prezent o adevărată provocare arhitecturală şi urbanistică nemaiîntâlnită printre capitalele europene. Acest fapt, resimţit de toţi locuitorii capitalei, a incitat Ambasada Franţei şi Institutul Francez, în colaborare cu actorii oraşului să organizeze un ciclu de întâlniri cu arhitecţi francezi. Această serie de întâlniri vizează actorii oraşului, studenţi şi tineri arhitecţi sensibili la nevoile capitalei lor în secolul XXI şi este o ocazie de reflecţie asupra viitorului unei metropole orientale în recompunere. Se vor reînnoda astfel şi legăturile cu o veche tradiţie : modernismul.

Intrarea libera
Marţi 8 februarie, 19h30
Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti

JPG - 11.3 ko
Adelfo Scaranello






Demersul arhitectural al lui d’Adelfo Scaranello dezvoltă aspecte caracteristice în strânsă legătură cu specificităţile locale şi arta contemporană. Adeseori, proiectele sale sunt „architecturi măsurate”, în ceea ce priveşte apartenenţa lor la un loc în care numitorul comun este marcat de grija faţă de studiile funcţionale şi de o realizare riguroasă. Forţele şi slăbiciunile acestor arhitecturi nu pot fi disociate, ele trebuie luate impreună pentru că suntem în situaţii de producţie maximală care se traduc printr-un minumum arhitectural.